Inventarielista som avtal

Jag är tillsammans med en man, som jag inte är sammanboende med. Han har ett lantställe som jag inte alls har någon ekonomisk del i. Jag har tagit med mig diverse inredning, så som möbler, gardiner, tavlor samt annan inredning samt har privata kläder och andra tillbehör där. Sakerna har inget enormt ekonomiskt värde, men sakerna i sig vill jag naturligtvis ha med mig om vårt förhållande tar slut eller min kärlek avlider och hans son ärver lantstället. Hur skall vi skriva så jag har rätt att ta mina saker om något inträffar? Kan vi skriva en inventarielista som båda två skriver under? Gäller det juridiskt? Behöver vi vittnen? Hur skall jag skriva?

Svar

Inga formkrav

Enligt svensk rätt finns det inga direkta formkrav när det gäller hur ett bindande avtal uppkommer. Skriftlighet är inget generellt krav, då även muntliga avtal är bindande. En anställning kan t.ex. uppstå genom muntligt avtal. Förutsatt att inga tvingande lagregler hindrar avtalet ifrån att komma till stånd, så saknas generella formkrav för hur ett avtal ska vara.

Bevisning

För att göra det lättare i t.ex. utmätningssituationer så antar, presumerar, man att egendom som finns i en persons hem, i personens besittning, ägs av denna person. Man kan givetvis ha egendom hemma hos andra utan att man ska mista sin äganderätt. Problemet är bevisning, men ett avtal löser detta problem. Inga formkrav ställs upp för en inventarielista, som förklarar vem som är ägare till viss egendom. Som exempel på ett avtal med formkrav kan man nämna samboavtal, avtal om egendom vid bodelning. Avtalet regleras i sambolagen 9 §, där krav på skriftlighet och underskrift uppställs.

Att skriva avtalet

Du kan skriva avtalet som du föreslog i din fråga. Du kan skriva en inledande förklaring om att ”följande tillgångar” tillhör dig, då du har medtagit dem till sommarstugan. Sedan kan du skriva din inventarielista. Tillför gärna avtalet underskrifter och datum. Vittnen krävs inte. Ni kan med fördel upplysa sonen om avtalet, så att han vet vad som gäller angående egendomen i hans fars sommarstuga. Om du köper mer inredning till sommarstugan kan du spara kvitton och på så sätt visa på att ny egendom är din.

Publicerat i Avtalsrätt. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback.

Kommentarer är avstängda.